Sorular-Cevaplar

Helal ve Haram


Bu konu çok teferruatlari olan ve hassas bir konu oldugu icin ilk önce yemek ve içecek olarak ele alip daha sonra bunun yemek ve içecekle alakasio olmayan kismini yani çalisma konusunu açacagim.

Allah bize alkolü yasakladi, domuz yemeyi yasakladi islami usüller ile kesilmemis etleri yemeyi yasakladi.

Içecek kismi:

Asagidaki belirttigim ayetlerden kesin belli oldugu üzere Allah bizlere bunlari yasakladi.
bir yerden alinti yapiyorum
 çok guzel anlatmislar kronolojik sirayla ayetle tasdik edilmistir:

1) Muhammed suresi (47), Ayet 15 (Kronolojik Sıra 62): “İyileri Cennet’e koyacağız. Cennet’te dört ırmak vardır. Temiz su, hiç ekşimeyen süt, leziz şarap ve saf bal ırmakları akar.” (Bu Mekke’de inmiş suredir. Hemen belirteyim, Hicret’e kadar, yani Peygamberimiz Medine’ye göç edinceye kadar içki yasak edilmemiştir.)
2) Nahl (Balarısı) Suresi (16), Ayet 67 (Kronolojik Sıra 102): “Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden içkiler yapıyor, güzel rızk ediniyorsunuz. Bundan aklı erenler için ibret vardır.”
3) Bakara (İnek) Suresi (2), Ayetler 219-220 (Kronolojik Sıra 105): “Sana şarap ve kumarı sorarlar. De ki: ‘İkisinde de faydalar vardır. Ama büyük de günah vardır’”. (Medine suresidir. Faydadan söz edilmiştir. Ama günahın büyük olduğu eklenmiştir. Ancak, henüz kesin yasaklama yok.)
4) En ‘Nisa (Kadınlar) Suresi (4), Ayet 43 (Kronolojik Sıra 106): “Ey inananlar. Sarhoşken namaz kılmayın.” (Bir ziyafette yiyip içmişler. Akşam namazı kılmak, için safa durmuşlar. İmamlık eden sureyi yanlış okumuş. Namaz bozulmuş. Bu ayetten sonra, yatsı namazına kadar içmiyorlar. Ancak, son namaz bitince içiyorlar. Sonra yatıp uyuyorlar. Dikkat edilirse, hâlâ tam yasaklanmış değil.)
5) Maide (Sofra) Suresi (5), Ayetler 90-91 (Kronolojik Sıra 108): Ayet 90: “Ey inananlar. Şarap, kumar, putlar ve fal okları Şeytan işidir. Bunlar pistir. Bunlardan kaçının ki, mutluluğa eresiniz.”
Ayet 91: “Şeytan hileyle, şarap ve kumar yoluyla aranıza nifak ve düşmanlık sokmak ister. Sizi Allah’ı anmaktan, namaz kılmaktan vazgeçirmeye çalışır. Artık, bunları bırakıyorsunuz değil mi?” (Urban bin Malik bir ziyafet vermiş. İçmişler. Bu arada deve yenmiş. Konuklar arasında Sad bin Ebi Vakkas övünüyor. Asalet iddiasında bulunuyor. Ensar’ı hicveden bir şiir okuyor. Ensar’dan biri kızıyor. Önünde bulunan deve kellesini Sad’ın kafasına geçiriyor. Kanlar içinde yere. Hazreti Ömer gidip Hazreti Muhammed’e şikayet ediyor. İçki konusunda açıklama yapmasını istiyor. İşte, bu sure iniyor. Artık, şarap yasaklanmıştır.)
Simdi alkol yasak onu biliyoruz peki neden içiyoruz arkadaslar? Seytan her tarafimizda bizleri yoldan cikarmak istiyor. Niçin ona istedigini veriyoruz? Ben söyleyeyim isterseniz çünkü imanimiz kuvvetli degil tam olarak ahirete inanmiyoruz dilimiz söylüyor ama kalbimiz tam tamina teslim degil hayatimizi buna göre ayarlamiyoruz. Mesela içki içmeyen garson ekmek parasi için çalisiyor ama sarap veya degisik alkolleri servis ediyor musterilerine bu harammidir? Onunda cevabini asagida gosteriyoruz:

Alkol tüketilen yerde çalışmak  ( alintidir basligin uzerine tiklayabilirsiniz )

Allah’ın kesin haramlarından biri olan alkolün tüketildiği bir yerde ancak aç kaldığınız zaman çalışabilirsiniz. Direk veya dolaylı, nasıl olursa olsun sarhoşa hizmet edemeyiz.

Birde sirkeyi arastirdim ve bazen sarap sirkesinden yapilan ketchup ve mayonezlerin helal olup olamayacagini arastirdim.

Asagidaki linkte hepsini detayli olarak anlatiyorlar. Allah razi olsun.
 http://www.fetva.net/yazili-fetvalar/saraptan-elde-edilen-balsamik-sirke-helal-midir.html

Kisacasi zaten sirkenin yapiminda olan hammadde ister elma ister uzum olsun ilk önce sarap haline geliyor daha sonra bakteri asilanarak sirkeye dönüsür. Yani hemen alkol var diye haramdir diyemeyiz. Alimler öyle söylüyorlar.

Biz elimizden geleni yapip karnimiza haram ne içecek nede yiyecek sokmamaya çalisacagiz ama yalnislikla yediklerimizden de Allah'tan af dileyip tövbe etmeliyiz çünkü Allah bize tövbe kapisini hâla açik birakmistir.Bundan insallah hepimiz istifade edip yararlanalim. Gece kilinan bir tövbe namazinin ne kadar guclu oldugunu ve Allah katinda ( daha iyisini Allah bilir ) ne kadaaaar gunahimiz olursa olsun insallah affolunacagini umup o hatalari bir daha yapmamaya çalisalim insallah. Sunu unutmamak gerekir ki ahirette her organimizin her malimiz bizlere sahitlik edecek. Bu yuzden insallah kim görceek ki -- bi seferden bisey olmaz gibi seytanin laflarini bir kenara koyup kendimize çeki düzen verelim insallah.

Alkol madem yasak o zaman sadece içeceklerde degil parfumlerde de tercih edeceklerimiz alkolsuz olanlari olmalidir. Yani haram veya süpheli olanlardan sakinan bir mumin ile hiçbirseye dikkat etmeyen birisi arasinda Allah katinda çok fark vardir. Hem insan aslinda bazen sevdigi birsey bile olsa ona hayir demeyi bilmeli bu sekilde nefsini ezmeyi ögrenmeli kanisindayim.

Simdi buraya kadar benim anlatmaya calistigim bazi seyler vardi anahtar kelimeleri arayalim ne demisim

  1. Alkol yasak
  2. Haram olandan sakinin
  3. Tövbe
  4. namaz
  5. Nefis
  6. Ezmek
Anlatamadigim konularda beni uyarin arkadaslar insallah.



Yiyecek kismi:

Cogumuz sadece domuz eti yemenin haram oldugunu sanar. Halbuki islami sekillerde kesilmemis her hayvanin eti haramdir. Mesela tavuk, dana eti eger helal yollarla kesilmemisse kesinlikle yemeyin kardeslerim yiyenleri de bilgilendirin.
Cocuk sekerlerlerinde olan jelatin ( domuz derisinden yapilmis olup yiyeceklerin uzun süre taze kalmasini sagliyor ) malesef çok büyük bir tehlikedir bizim için. Bu jelatini sadece sekerlere enjekte etmekle kalmiyorlar ve sampuanlara, ekmeklere, tereyaglarina ekleyip hayatimizi da kisitliyorlar.
Simdi bu gelatine ( jelatin ) degisik sekillerde ürünlerin üzerinde yaziliyor.
Fransizca: Cochonel/ Gélatine / mono et diglycérydes d’acides gras vs..

Yalniz içerisinde soya yaziyorsa o zaman bitkisel içerikli oldugunu anliyoruz ve haram olmadigini söyleyebiliriz. Hayvansal yaglar almamaya dikkat etmeliyiz.
Surada cok guzel anlatmislar :
Duânın kabul edilmesi için şartlardan bir kısmı şöyle:
Haram lokmadan sakınmalıdır!
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Haramdan sakının! Midesine haram lokma girenin kırk gün duâsı kabul olmaz.) (Taberânî)
Sad bin Ebi Vakkas hazretleri dedi ki:
- Ya Resulallah, duâ buyur da, Allahü teâlâ, benim her duâmı kabul etsin!
Cevabında buyurdu ki:
- Duânızın kabul olması için helal lokma yiyiniz! Çok kimse vardır ki, yedikleri ve giydikleri haramdır. Sonra ellerini kaldırıp duâ ederler. Böyle duâ nasıl kabul olunur? (Şira)
Yine buyurdu ki: (Duânın kabul olması için iki şey gerekir. Duâyı ihlas ile yapmalıdır. Yediği ve giydiği helaldan olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı duâ kabul olmaz) (Tergibüs-salât)  











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder